Konjacu

Konjak – prírodné aktívne činidlo pre kozmetické výrobky, starostlivosť o pleť a tvár

Konjak sa používa ako špongia na starostlivosť o pleť

V Japonsku sa múka získaná zo sušených koreňov používa hlavne na výrobu nízkokalorických rezancov (shirataki), zatiaľ čo v našich končinách sa častejšie používa ako špongia, ktorá je v suchom stave extrémne tvrdá, ale ktorá sa pri kontakte s vodou mení na mäkkú umývaciu pomôcku s jemnými pórmi na dôkladné čistenie pokožky. Prirodzená hodnota pH konjaku je zásaditá a neutralizuje nadmernú kyslosť pokožky tváre. Výsledkom je, že citlivá pokožka bude menej podráždená, návaly horúčavy sa znížia a zápaly budú údajne inhibované.

Ako chutí?

Ako každá príchuť, aj chuť rezancov shirataki sa niekomu páči a inému nie. Niektorí ľudia si myslia, že rezance konjak a shirataki majú „rybiacu“ chuť. Pre niektorých je to brnkačka, iní však tvrdia, že ak máte radi ryby, možno sa vám budú páčiť rezance shirataki a ryža.

Konjak je rastlina, ktorá sa po stáročia používa v Ázii ako potravina a liek. Výskum ukázal, že vám môže pomôcť v boji proti zápche a pri znižovaní cholesterolu. Konjac môže tiež podporovať chudnutie. Najlepším vzorcom na zníženie čísla na váhe je stále zdravá strava a pravidelný pohyb. Ukázalo sa, že hydrolyzáty glukomanánu (GMH) majú pozitívne prebiotické vlastnosti a pri požití majú pozitívny, ale nepriamy vplyv na pokožku. Aký je rozdiel medzi probiotikami a prebiotikami?

Výrobky z konjacu môžu mať zdravotné výhody. Môžu napríklad znižovať hladinu cukru a cholesterolu v krvi, zlepšovať zdravie pokožky a čriev, pomáhať pri hojení rán a podporovať chudnutie.

Ako pri každom neregulovanom doplnku stravy, pred užitím konjacu je najlepšie porozprávať sa s lekárom. Osoba by tiež mala prediskutovať konjak s lekárom predtým, ako ho podá dieťaťu pri zápche alebo iných zdravotných problémoch.

Ľudia by mali vždy konzumovať konjac s vodou, aby zabránili uduseniu.

Aké sú vedľajšie účinky tohto koreňa?

Ako bolo spomenuté vyššie, konjac sa používa ako zahusťovadlo pri varení – to znamená, že po zmiešaní s vodou napučí, čo môže byť nebezpečné, ak ho jete v určitých formách. Začiatkom roku 2000 vydala FDA niekoľko stiahnutí z trhu pre ovocné želé cukríky vyrobené z konjaku kvôli nebezpečenstvu udusenia. Problém bol v tom, že cukríky sa vám v ústach nerozpustili a mohli sa vám zachytiť v krku. Okrem toho nie sú známe žiadne závažné vedľajšie účinky.